Royal Dance Blog

Hírek, tippek, tanácsok tőlünk neked

A bachata eredete és elterjedése

A bachata zene és tánc a Karib-térségből, a Dominikai Köztársaságból származik, innen indult hódító útjára szerte a világon. A 20. század első felében a bachata eredeti, lassú változatát közeli, kötött tartásban táncolták. Már ekkor is megkülönböztette a többi műfajtól minden negyedik ütemnél a jellegzetes, súlytalan pontozó mozdulat.

Az eredeti dominikai táncstílus egy teljes 8 ütemes alaplépés-sorozat egy négyzet alakú területen. Amikor a bachata népszerű lett az Egyesült Államokban és Európában, a táncosok elkezdték módosítani az alaplépést, így egy sokkal egyszerűbb, szintén 8 ütemes, de oldal irányban egy vonalban mozgó mintát alkottak. A bachata a dominikai bolero fejlődésével alakult ki. Az egyre dinamikusabb zenei motívumokhoz illeszkedve negyedik lépésként megjelent a pontozás. 

Az autentikus bachata lábtechnika fejlődésére nagy hatással volt a kubai son és a merenge is, ezen táncok jellegzetességei is beépültek a bachatába az évtizedes fejlődés során. A félfordulat, majd a teljes fordulat megjelenésével a táncosok képesek voltak megváltoztatni a pozíciójukat, így lehetővé vált a dinamikusabb és kreatívabb tánc kialakulása.

Az autentikus bachata tánc fejlődése szoros kapcsolatban, kölcsönhatásban állt a bachata zene fejlődésével. A műfaj evolúciójának ebben a szakaszában a tánc és a zene szinte még nem is volt különválasztható, így a bachata táncra mint a bachata zene egyedülálló testi kifejeződésére tekintettek, hasonlóan a többi társas tánchoz is. Fontos kiemelni azonban, hogy a ma ismert és táncolt bachata már merőben más, mint a tradicionális, autentikus bachata, amit a 20. században a Dominikai Köztársaságban táncoltak. 

A 2000-es évek elején egyre inkább elterjedt és közkedveltté vált a bachata Európában, köztük leginkább Spanyolországban. A professzionális táncosok kreatív módon újították meg a bachata műfaját, új elemeket felhasználva más műfajokból pl. a salsából, zoukból, tangóból, versenytáncból, moderntáncból. 

Ennek köszönhetően a bachata művészien kidolgozott, rendkívül látványos, népszerű tánc lett, hatalmas tömegeket képes megmozgatni, sok-sok tanfolyam, fesztivál, rendezvény, workshop várja szerte a világon az érdeklődő táncosokat.

Ennek a fejlődésnek, változásnak köszönhetően a tradicionális, dominikai bachatatól kissé eltávolodva kialakult a bachata sensual, a bachata urbana, a bachata moderna, a bachatango, mely stílusokról a következő bejegyzésekben bővebben is olvashatsz.

 

Lépj velünk kapcsolatba

ROYAL DANCE STUDIO, BUDAPEST

  • Központi +36 20 5454 200
    Elérhető: 09:00-19:00
    Ha nem érsz utol minket, visszahívunk!

  • E-mail: info@royaldance.hu

© Copyright Royal Dance Studio Hungary