Royal Dance Blog

Hírek, tippek, tanácsok tőlünk neked

A bachata stílusai

A tradicionális bachata a 2000-es évek elején leginkább a spanyol professzionális táncosok által jelentős változásokon ment keresztül. A bachata alapszerkezetét látványos, művészi mozdulatokkal, különleges díszítésekkel és figurákkal töltötték meg, melyeket leginkább egyéb műfajok és táncstílusok inspiráltak. 

Ennek megfelelően többféle stílust különböztetünk meg, melyek a következők: bachata dominikana, bachata urbana, bachata moderna, bachata sensual, bachatangó és bachata cabaret.

 • Bachata dominicana (dominikai bachata): Ezt a stílust a műfaj alapjának tekintjük, hiszen a tradicionális lépesek és ritmika jellemzi. A különböző lépéssorokról és a nagyfokú muzikalitásról ismerhetjük fel, egészen az egyszerű alaplépésektől az összetett ritmikai képletekig. Jellemzően alaptartásban vagy nyitott kéztartásban táncolják.

 

 • Bachata urbana: A tradicionális bachata modernebb változata. Az autentikus bachatához képest nagyobb és kreatívabb figurakészlettel bír. Jellegformálóan tipikus bachata figurák és mozdulatok adják a stílus egyediségét, azonban a sensual stílushoz képest egyszerűbb és autentikusabb figurák jellemzik. Zeneileg összetettebb és populárisabb, de még mindig a tradicionális stílushoz kapcsolódik leginkább.

 

 • Bachata moderna: A bachata moderna stílus kialakulását leginkább a kubai salsa (és kevésbé a merenge) stílusokra vezethetjük vissza. Az afrokaribi stílusirányzatnak megfelelően a táncosok körvonalas mozgása dominál ebben az irányzatban. Látványos forgások, a salsából ismerős figurák teszik népszerűvé és könnyen elsajátíthatóvá a bachata modernat.

 

 • Bachata sensual: Nagyon kedvelt és elterjedt stílusirányzat, melyben nagy hangsúlyt kap a közvetlen tartás, az egymáshoz simuló táncosok érzéki játéka. Izolált és elnyújtott, lágy és élesebb mozdulatok váltakozása jellemzi. Elsajátítása nagy odafigyelést és testkoordinációt, olykor már művészi kidolgozottságot igényel, hiszen a férfi táncos oldaláról kifinomult vezetést, míg női táncos oldaláról követést igényel. A bachata sensual jellegzetes mozdulatait leginkább a brazil zouk inspirálta. A hullámszerű mozdulatok, és az impulzusokra épülő, elindítás – megállítás technikáját használó figura- és mozdulatsorok jellemzik ezt a méltán népszerű bachata stílust.

 

 • Bachatangó: Mivel a tangó jellegének köszönhetően zeneileg könnyen összhangba lehetett hozni a bachatával, emellett a tangó egyes figuráit a bachata mozdulataival, így a bachata egyik alstílusaként alakult ki a bachatangó. A különleges, fuzionált stílusirányzat azonban nem terjedt el szélesebb körben, inkább csak afféle különlegességként került felszínre.  A bachatangó korántsem ért el akkora fejlettséget, mint a felsorolásban szereplő többi bachata stílus, de különlegességénél fogva feltűnik a fesztiválokon, nemzetközi workshopokon egyaránt.

 

 • Bachata cabaret (bachata show style): Miután a bachata egyre elterjedtebbé és népszerűbbé vált szerte a világon, a professzionális táncosok felől egyre nagyobb igény alakult ki a színpadi, művészi kidolgozottságú színpadi produkciók és megmérettetések iránt. A színpadi körülmények közé megálmodott táncbemutatók és koreográfiák alapja ugyan a bachata alaplépése, azonban a koreográfiák felépítése és a mozdulatok összetettsége miatt ez a stílus már erőteljesen eltávolodott a tradicionális vonaltól. A bachata show style művelői rendszerint professzionális táncosok, akik egyéb táncos műfaji képzettséggel (versenytánc, klasszikus balett, modern tánc, jazz tánc, akrobatika stb.) rendelkeznek, melyet szervesen be is építenek a produkcióikba. Az előadások célja a gyönyörködtetés, a látványosabbnál látványosabb mozdulatok és trükkök bemutatása a színpadon, melyet csodálattal néznek a közönség soraiban ülő tánckedvelők.

Lépj velünk kapcsolatba

ROYAL DANCE STUDIO, BUDAPEST

 • Központi +36 20 5454 200
  Elérhető: 09:00-19:00
  Ha nem érsz utol minket, visszahívunk!

 • E-mail: info@royaldance.hu

© Copyright Royal Dance Studio Hungary